‹ Tutustu Netumilaisiin

Johanna Tuominen, Data Platform Specialist

”Netumilla ei mikromanageroida vaan luotetaan työntekijään” – Data Platform Specialist Johanna Tuominen tykkää työn monipuolisuudesta

Työ tietovarastokehityksen parissa on sopiva yhdistelmä itsenäistä työskentelyä ja tiimityötä. Uudet teknologiat ja tekoälyn tuomat mahdollisuudet haastavat oppimaan jatkuvasti uutta – ja Netumilla siihen kannustetaan.

Metsäpolku kaartaa oikealle, juoksija väistää juuret ja kivet. Polkujuoksu vaatii jatkuvaa valppautta, keskittymistä joka askeleeseen – se on Netumilla data-asiantuntijana (Data Platform Specialist) työskentelevän Johanna Tuomisen lempiharrastus ja paras tapa ajatusten nollaamiseen työpäivän jälkeen.

Työpäivien aikana Johanna keskittyy ajatusten polkuihin tietovarastokehityksen ja arkkitehtuurin parissa. Hän käyttää taitoaan käsitellä, analysoida ja koota tietoa eri järjestelmistä asiakkaiden tarpeisiin.

– Käytännössä teen pilveen toteutettavien tietovarastojen kokoamista ja tiedon jäsentämistä sekä muokkausta asiakkaille hyödyllisiksi raporteiksi, Johanna selventää. 

– Työskentelin aiemmin tutkijana, ja analyyttisestä ajattelutavasta on tässä työssä hyötyä.

Asiakkaat saavat Johannan avulla tietoa esimerkiksi johtamisen tueksi. Johanna korostaakin, että hyvät kommunikaatiotaidot ovat tärkeitä. 

– Työssä ollaan paljon asiakkaiden kanssa tekemisissä, joten täytyy pystyä ymmärtämään asioita asiakkaiden näkökulmasta ja myös kyetä kertomaan asioista niin, että asiakas ymmärtää ja päästään samalle aaltopituudelle.

Työ ei ole ”mössöä”

Joka maanantai Johannalla on tapana suunnitella alkava työviikko ja yleensä hän pystyy myös noudattamaan suunnitelmansa, vaikka totta kai välillä tulee yllätyksiä tai kiirepiikkejä ja pitää osata priorisoida.

– Tykkään tehdä työtä itsenäisesti ja johtaa itseäni arjessa, mutta esihenkilö kyllä tukee ja tarvittaessa laittaa asioita jonoon.

Johanna kertoo, että ei jaksaisi työtä, joka on vain ”mössöä” ilman alkua ja loppua. On hyvä, että data-asiantuntijan työssä projektit myös valmistuvat ja asiakkailta saa välillä positiivista palautetta. 

– Ylläpitotyössä puolestaan tulee välillä yllättäviä ongelmia ja on kiva saada onnistumisen kokemuksia, kun niitä saa ratkottua. Tykkään siitä, että työ on välillä tasaista puurtamista ja välillä vaihtelevaa.

Johanna Tuominen kuvassa vasemmalla

Tiimin jäsenet viidessä kaupungissa

Vaikka Johanna Tuominen on ollut Netumilla vasta pari vuotta, hän on ollut samassa työpaikassa jo vuodesta 2011. Tuolloin hän aloitti ohjelmistoyritys Cerion Solutions Oy:llä, joka siirtyi yrityskaupan myötä Netumille vuonna 2021.

– Olen vuosien varrella työskennellyt monenlaisen parissa, muun muassa ylläpidosta vastaavana ja ohjelmistokehittäjänä – ihan softan devauksessa. Netum-kaupan aikaan olin jo datapuolen hommissa, joten siirryin data ja integraatiot -yksikköön.

Johanna työskentelee pääosin etänä kotonaan Turussa, päivän tai pari viikossa hän on toimistolla. Tiimin jäsenet ovat viidessä eri kaupungissa, joten kommunikaatio tapahtuu joka tapauksessa verkossa.

– Data-asiantuntijan työ on sopiva yhdistelmä yksin työskentelyä ja tiimityötä. Yleensä yhden projektin tiimiin kuuluu 2–3 henkilöä, isommissa projekteissa enemmänkin.

Johanna kokee, että etätyötä ja monipaikkaista työtä johdetaan Netumilla hyvin. Kaikki perustuu luottamukseen – puolin ja toisin.

– Ei mikromanageroida, luotetaan työntekijään. Koen, että ilmapiiri on hyvä ja epäkohtiakin on lupa tuoda esille. Esihenkilöön voi olla yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä.

Uusi teknologia innostaa

Johannan työ vaatii jatkuvaa kehittymistä. Sitä tukee hyvin Netumin tarjoama mahdollisuus käyttää 6 % työajasta osaamisen kehittämiseen.

– Innostun uusista teknologioista ja itseni haastamisesta uuden äärellä. Meillä on käytössä Microsoftin alustat ja yleensä opiskelen siihen liittyviä sertifikaatteja, Johanna kertoo. 

Tällä hetkellä hän perehtyy uuteen, vielä kehittyvään Microsoft Fabric -analytiikka- ja tietoympäristöön ja suunnittelee suorittavansa siihen liittyviä sertifikaatteja. Fabric-alustalla tekoäly on voimakkaasti mukana ja lisäksi alusta mullistaa datatyötä yhdistämällä komponentteja, jotka aiemmin ovat olleet erillään.

– Muutos on jatkuvaa. Edellinen iso mullistus oli, kun tiedon varastointi siirtyi pilveen. Nyt puolestaan tekoäly tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia, toteaa Johanna.

– Suhtaudun ihan positiivisesti tekoälyyn. On mielenkiintoista seurata sen kehitystä.

Saa nähdä, mihin kaikkeen tekoälyn polku data-asiantuntijan vielä johdattaa, mutta se on selvä, että ihmisen kykyä ajatella ja arvioida tarvitaan jatkossakin.

Kurkista avoimet työpaikkamme