![](https://www.netum.fi/wp-content/uploads/2025/02/secportpaakuvafinal.jpg)
Aalto-yliopiston Cyber Citizen -hankkeeseen rakennettu oppimisportaali SecPort vahvistaa kansalaisten kyberturvataitoja koko EU:ssa
Netum suunnitteli osana Aalto-yliopiston koordinoimaa EU-hanketta avoimen verkkoportaalin, jossa voi kehittää kyberturvataitojaan pelien, artikkelien, videoiden ja kurssien avulla. SecPort toimii jo 24 eri kielellä ja sisältöä laajennetaan jatkuvasti.
Suomen liikenne- ja viestintäministeriön tilaamalla EU-rahoitteisella Cyber Citizen -hankkeella pyritään nostamaan kaikkien eurooppalaisten kyberturvallisuuden tasoa. Yksi hankkeen tärkeimmistä toteutuksista on loppuvuonna 2024 julkaistu verkkoportaali SecPort. SecPort on kaikille avoin ja maksuton verkkosivusto kyberturvataitojen kehittämiseen.
Aalto-yliopiston koordinoiman hankkeen projektipäällikkö Marianne Lindroth kertoo SecPortin olevan juuri nyt ajankohtainen, kun kyber- ja informaatioturvallisuuden uhat ovat jatkuvasti pinnalla julkisessa keskustelussa.
- Jälkikäteen katsottuna olimme jopa vähän etukäteen liikenteessä, kun hanke käynnistettiin vuonna 2022. Nyt tekoälyyn liittyvät riskit ja informaatiovaikuttamisen teemat ovat nousseet entistä akuutimmiksi puheenaiheiksi, joten portaalille on jo olemassa kova tarve, kertoo Lindroth.
SecPort sisältää runsaasti erityyppistä materiaalia kyberturvatietojen ja -taitojen vahvistamiseen. Artikkelit, oppaat, videot ja sanasto auttavat ymmärtämään kyberturvallisuuden eri ulottuvuuksia ja tarjoavat konkreettisia ohjeita kyberuhkien välttämiseen. Älylaitteella tai tietokoneella pelattava peli vie kyberrikollisuuden maailmaan ja opettaa tosielämään pohjautuvilla esimerkeillä suojautumaan verkkohuijauksilta.
- Kohderyhmänä ovat käytännössä kaikki eurooppalaiset, joten olemme sisällöissä huomioineet erityyppiset oppijat ja heidän tarpeensa, Lindroth sanoo.
![Henkilö nojaa kaiteeseen.](https://www.netum.fi/wp-content/uploads/2025/02/secportmarianne.jpg)
Hankkeen projektipäällikkö Marianne Lindroth.
Tekoäly parantaa käyttäjäkokemusta
Netum käynnisti SecPortalin suunnittelun vuoden 2024 alussa kilpailutuksen voiton myötä. Microsoftin Azure -alustalle tuotettuun portaaliin on integroitu Moodle-oppimisympäristö, joka mahdollistaa laajojenkin verkkokurssien suorittamisen. Kirjautuneille käyttäjille suunnattu tekoälytoiminto räätälöi sisältöä käyttäjän osaamistason ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Myös chatbot palvelee portaalin käyttäjiä vastaamalla heidän kysymyksiinsä.
Netumin tiimin projektipäällikkö ja korkeakoulusektorin digipalveluratkaisuista vastaava Christoffer Brunberg kuvaa tietoturva-asioiden kansantajuistamista merkitykselliseksi työksi.
- Laajuudessaan ja yhteiskunnallisessa merkittävyydessään tämä on ollut ainutlaatuinen projekti meille. Tietoturva lähtee aina ihmisestä ja siitä, ymmärtääkö hän ne vaarat, joita netissä liikkuessa voi kohdata. Siksi kyberturvaan liittyvän tiedon ymmärrettäväksi tekeminen mahdollisimman vaikuttavin menetelmin on niin tärkeää, Brunberg sanoo.
Suomessa on Brunbergin mukaan verrattain korkealla tasolla ymmärrys tietoturvaan liittyvistä riskeistä. Aina on silti parantamisen varaa, sillä uhat muuttuvat jatkuvasti ja verkkohuijaukset kehittyvät vaikeammiksi havaita. SecPort tarjoaakin apua myös akuutteihin ongelmatilanteisiin. Oranssi ”paniikkinappula” neuvoo, mitä tehdä, jos pelkää joutuneensa huijauksen uhriksi.
- Portaalissa yhdistyy opetus, teknologia, tietoturva ja tutkimus poikkeuksellisella tavalla. Harvoin pääsee vaikuttamaan näin laajaan potentiaaliseen käyttäjäkuntaan, vielä näin hyvällä asialla, Brunberg iloitsee.
![Netumin tiimin projektipäällikkö ja korkeakoulusektorin digipalveluratkaisuista vastaava Christoffer Brunberg](https://www.netum.fi/wp-content/uploads/2025/02/secportchristoffer.jpg)
Netumin tiimin projektipäällikkö ja korkeakoulusektorin digipalveluratkaisuista vastaava Christoffer Brunberg.
Tutkitusta tiedosta konkreettisiin työkaluihin
Aalto-yliopiston Lindroth korostaa SecPortin sisältöjen pohjautuvan tutkittuun tietoon siitä, miten eurooppalaiset voisivat oppia kyberturvataitoja parhaiten. Verkkoportaali kokoaa monelle erityyppiselle oppijalle soveltuvia menetelmiä yhteen paikkaan. Näin laaja yhteistyö yliopiston, julkisen sektorin ja yritysten kanssa on poikkeuksellista.
- On melko harvinaista, että yhdessä hankkeessa sekä tuotetaan tutkimustietoa että tehdään sen pohjalta käytännön sovellutuksia. Hanketiimin lisäksi teimme yhteistyötä käytännön sovellutusten tuottamiseksi kumppanien kanssa, mikä osoittautui hedelmälliseksi tavaksi toimia, sanoo Lindroth.
Lindroth kiittää Netumia erityisesti joustavasta yhteistyöstä. Suunnitelmien muutoksiin on reagoitu nopeasti tarpeiden muuttuessa matkan varrella.
- Netumin asiantuntijoilla on vahva kyky kuunnella asiakasta ja ymmärtää suuria kokonaisuuksia. Netumin tapa ehdottaa itsenäisesti uusia linjauksia ja organisoida projektinjohtaminen ammattitaitoisesti on auttanut meitä onnistumaan, Lindroth kiittää.
Myös Netumin Brunberg kehuu yhteistyön sujuvuutta.
- Veimme projektin läpi hyvässä hengessä ja yhteisymmärryksessä. Asiantuntijamme kokivat työn erittäin mielekkääksi ja yhteiskunnallisesti tärkeäksi, Brunberg sanoo.
SecPort on julkaistu jo 24 eri kielellä ja sivustoa laajennetaan jatkuvasti sisällön osalta. Suomessa SecPort onkin jo herättänyt kiinnostusta eri virastoissa, oppilaitoksissa ja yrityksissä.
- Toivon mahdollisimman monen yksityishenkilön, mutta myös eri organisaatioiden löytävän portaalin. Nekin organisaatiot, joilla ei ole omaa tietoturvakoulutusta tai alan asiantuntijaa, voivat portaalissa kouluttaa työntekijöitään matalalla kynnyksellä, Lindroth sanoo.
![secportkuvanäytöstä Kannettava tietokone pöydällä. näyttö auki.](https://www.netum.fi/wp-content/uploads/2025/02/secportkuvanaytosta-scaled.jpg)
Oppimisportaali SecPort.
![Kaksi henkilöä käytävällä.](https://www.netum.fi/wp-content/uploads/2025/02/secportchristoffermarianne.jpg)
Marianne Lindroth ja Christoffer Brunberg.