Jokaisessa organisaatiossa pohditaan tällä hetkellä, että koskeeko tekoäly meitä. Tekoäly teknologiana herättääkin nyt paljon kysymyksiä. Tekoälyn tämänhetkiset kyvyt ovat helposti eilisen uutisia, koska tekoäly ja siihen liittyvä teknologia kehittyvät paraikaa huimalla vauhdilla. Yhteenvetona tekoälyn teknologisesta kehityksestä kannattaakin todeta, että tekoälyn myötä organisaatioille on tullut paljon uusia mahdollisuuksia, joita kannattaa nyt ainakin tutkia.
Kehitä ymmärrystä ja osaamista
On päivänselvää, että tekoäly tulee vaikuttamaan jokaiseen organisaation työntekijään, ovatpa he sitten ylintä johtoa, tuotannollista työtä tekeviä tai näitä edellisiä toimintoja tukevia henkilöitä. Useat tekoälyasiantuntijat näkevät tekoälyn vaikuttavan olennaisesti työn sisältöön ja tekemisen tapaan. Tekoälyn koskettaessa näin laajaa työntekijäjoukkoa merkittävällä tavalla tullaankin tilanteeseen, jossa on viisasta kasvattaa organisaation ymmärrystä ja osaamista liittyen tekoälyyn. Asiaan kannattaa tarttua nyt, eikä turhaan vitkastella hankalan asian kanssa tulevaisuuteen.
Määritä tekoälyvisio ja toteutussuunnitelma
Kehittämistyön näkökulmasta on yleisesti kaksi tekijää, jotka pitää huomioida: mihin kehittämisellä tähdätään ja mistä kehittämiseen lähdetään.
Tekoälykehittämisen lähtötilannetta voi hyvin kartoittaa erilaisilla työkaluilla, kuten ”nykytilan kartoitus” tai ”maturiteettiarvio”. Tärkeintä on yrittää tunnistaa organisaation nykytilassa olemassa olevat ratkaisut, osaamiset sekä ympäristö missä toimitaan.
Osana nykytila-arviointia voidaan myös kasvattaa ymmärrystä tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksista. Tekoälyyn liittyen pitää tuntea siihen liittyvät teknologiset mahdollisuudet ja rajoitteet, ja etenkin se, miten ne sopivat organisaation omiin tarpeisiin ja käyttötarkoituksiin.
Maturiteettiarvio antaa monesti hyvän kuvan siitä, millä tasolla ovat organisaation tekniset, toiminnalliset, strategiset, hallinnolliset ja henkilöstöön liittyvät kyvyt.
Keskeisenä välineenä suuntaa antaa etenkin “visio ja tiekartta” -työskentely, joka konkretisoi lopuksi organisaation päämäärät erinäisiksi toimenpiteiksi kuten kehityshankkeiksi. ” Visio ja tiekartta” -työskentelyn avulla syntyykin organisaatiolle tekoälykehitykseen liittyvät tavoitteet, strategia ja tekoälykehittämisen ohjelma, jotka kaikki ovat kriittisiä tekijöitä menestyksekkäässä tekoälyn hyödyntämisessä.
Ota haltuun tekoälyyn liittyvät epävarmuudet
Tekoäly tuo hyvin tietointensiivisenä ja suhteellisen autonomisena teknologiana omat epävarmuutensa, joiden pitää olla huomioituna osana teknologian hallintaa ja muutoksen toteutusta.
Muutoksen osalta tekoälyssä kyse ei ole vain perinteisestä muutoshallinnasta, vaan organisaation pitää huomioida tekoäly toimijana, joka asettuu ihmisen tontille osana palvelupolkuja. Muutoskyvyissä korostuu entistä voimakkaammin arjen muutoksen toteutus ja johtaminen. Tekoäly tuottaa organisaatioon epävarmuutta ja pelkoja. Toiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta, toiset taas hallitsematonta tekoälyä, joka tuottaa heikkoja sekä epätasalaatuisia palveluja.
Kaiken epävarmuuden keskellä on varmasti lukuisia haasteita, joihin kaikkiin kannattaa suhtautua vakavasti, koska tekoälyprojektien tekniset, oikeudelliset, taloudelliset sekä inhimilliset riskitasot ovat perinteisempää digipalvelua suuremmat. Laadukas ja tuottava tekoälykehitys tulee olemaan varmasti monimutkaisempaa sekä vaatimaan enemmän osaamista kuin digitaalinen palvelukehitys tähän asti, ja tämä tuleekin ymmärtää tekoälyä hyödyntävässä organisaatiossa.
Tekoälyn hallintamalli kehittämisen tueksi
Osaamisen kehittämisessä on hyvä huomata, että tekoäly ei missään nimessä poista, vaan oikeastaan korostaa entisestään digitaalisen kehittämisen osaamisia. Tekoälyn käyttöönotto vaatiikin paljon design-työtä, suunnittelua, testausta ja projektiosaamista. Teknisen ja sisältöosaamisen lisäksi organisaatio tarvitsee muutoskykyä niin johdolta kuin koko organisaatiolta. Lisäksi pitää ymmärtää myös tekoälyn luonne osana organisaation jatkuvia palveluita ja niiden kehittämistä.
Tekoälyyn liittyvä monimutkaisuus ja hallinnan haasteet kannattaa huomioida erikseen omassa tekoälyn hallintamallissa, joka liittyy osaksi koko organisaation tiedonhallintaa ja tietohallintotoimintoa. Tekoälyn hallintamalli osoittaa ymmärrystä ja keinoja tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksista ja riskeistä. Omasta mielestäni kannattaa lähteä liikkeelle vähintäänkin siitä, että tekoälyn käytöstä laaditaan aluksi ainakin periaatteet ja ohjeet, minkä mukaisesti tekoälyä hyödynnetään omassa organisaatiossa.
Mitä seuraavaksi?
Tekoäly on varmasti 2020-luvun merkittävin organisaatioiden ja työntekijöiden toimintaan vaikuttava murros, jolloin sen ohittaminen ilman systemaattista lähestymistä ja suunnitelmaa ei ole yksinkertaisesti järkevää. Tässä pisteessä on kuitenkin hyvä tunnistaa, että tekoälyn kanssa olet varmasti uuden äärellä. Samalla pitää ymmärtää, että et ole myöhässä tekoälykehittämisen kanssa.
Tärkeintä olisi nyt laatia suunnitelma kehittämiselle. Suunnittelua auttaa monesti se, että tunnistat aidon nykytilan ja muodostat itsellesi kirkkaat päämäärät. Suosittelemme vahvasti, että jokainen organisaatio ottaa itselleen työn alle nykytila-analyysin, asettaa organisaation visiota tukevat tavoitteet sekä laatii itselleen toteutussuunnitelman eli tiekartan tukemaan päämäärien saavuttamista.
Tekoälyn hallintamallin kanssa kannattaa aloittaa työskentely ja luoda ensimmäisessä versiossa ainakin tekoälyn käytön periaatteet ja ohjeet, joiden kanssa pääsee hyvin liikkeelle nykyisten ratkaisujen ja tulevien projektien kanssa.
Yksi toimenpide mitä ei voi ohittaa, on oman osaamisen kehittäminen. Siinä voi lähteä liikkeelle laajamittaisella kouluttamisella, jossa organisaation eri toimijat saavat työtehtäviin liittyvää substanssikoulutusta. Vaihtoehtoisesti voidaan myös järjestää tarvepohjaisesti räätälöityjä ryhmä- tai yksilökehitysohjelmia, joiden avulla kasvatetaan organisaation tekoälyosaamista tuoden vahvennettuja kykyjä tukemaan tekoälykehityshankkeiden toteutusta.
On viisautta panostaa omaan osaamiseen ja suunnitelmalliseen tekoälyn kehittämiseen.
Jos kaipaat apua liikkeelle lähtöön, ota yhteyttä, autamme mielellämme! Meiltä saat mm. koulutusta ja räätälöityä konsultointia tarpeen mukaan.
Lue lisää palveluistamme:
Tapaat meidät myös SOTE ATK-päivillä sekä Manufacturin Performance Days -tapahtumassa.