Jälkitunnelmia ja -ajatuksia Kuntamarkkinoilta

Suuret muutokset puhututtavat kuntien keskuudessa: TE-palvelut 2024 -uudistuksen vauhti kiihtyy kohti vuodenvaihdetta ja työllisyyspalveluiden siirtymistä kuntien vastuulle. TE24-uudistuksen ja muiden suurten myllerrysten ohella myös megatrendit, kuten tekoäly ja kyberturvallisuus, ovat ajankohtaisia teemoja kuntakentälläkin. Konkreettista käytännön apua TE24-uudistuksessa tuo myös Nettipiste-palvelumme – kysy meiltä lisää!

Kuntien kasvavien velvoitteiden sekä ympäröivän toimintakentän moninaisten muutosten keskellä korostuu entistä vahvemmin tavoite kustannustehokkuuteen: vastuut ja velvoitteet kasvavat, tulovirrat pienenevät. Palveluita tulisi siis pystyä tuottamaan entistä enemmän ja entistä pienemmällä rahalla. Miten vastata tähän haasteeseen?

TE-uudistus – alle 100 päivää starttiin ja vähän muutakin

Kuntamarkkinoilla lähes kaikissa keskusteluissa esille nousi vuodenvaihteen ja sitä myötä TE-palveluiden järjestämisvastuun lähestyminen. Tämä uudistus aiheuttaa kunnille perustavanlaatuisia muutoksia. TE24-uudistuksen ohella kotoutumispalveluissa kuntien vastuu lisääntyy. Kehitys ei kuitenkaan pysähdy. Kuntaliiton sanoin: ”Palveluja ei ole tarkoitus vain siirtää valtiolta kunnille, vaan kehittää niitä hyödyntäen kunnan koko toimintaympäristöä paikalliset työmarkkinoiden erityispiirteet ja olosuhteet huomioiden.”

Me Netumilla olemme jo useiden eri palveluidemme avulla mukana kuntakentän muutoksissa auttamassa teitä pitämään huolta kuntanne elinvoimaisuudesta – siis lisäämässä kunnan veto- ja pitovoimaa. Laajan palveluvalikoimamme, kuten tietosuoja- ja tietoturva-, data- ja analytiikka-, sekä integraatiopalveluidemme avulla voimme olla hyödyksenne monin tavoin.  Vastuullisena toimijana meillä työskennellään myös Green Designin ja CSRD-raportoinnin eli helpommin sanottuna vastuullisuusraportoinnin parissa. Nämä koskettavat kuntia hyvinkin läheltä mm. kaavoituksessa tarvittavien vihreän siirtymän investointien muodossa.

Mitkä muutosajurit teillä puhuttavat eniten?

Tekoäly ja sen mahdollisuudet olivat myös vahvasti pinnalla Kuntamarkkinoilla. Kaikki varmasti haluavat hyödyntää niitä, mutta miten ja mistä lähteä liikkeelle? Useissa puheenvuoroissa nostettiin esiin nimenomaan generatiivinen tekoäly ja sen mahdollisuudet. On hyvä kuitenkin muistaa, että tekoälyn mahdollisuudet ulottuvat laajemmalle kuin vain generatiiviseen tekoälyyn.

Generatiivisen tekoälyn mullistus on saanut kunnat miettimään entistä enemmän sitä, miten tekoälyä voitaisiin juuri omiin tarpeisiin käyttää. Erilaisten toimintojen automatisointi ja esimerkiksi koneoppimismalleja hyödyntävät ratkaisut voivat toisinaan olla jopa paremmin tarpeita vastaavia tekoälyratkaisuja kuin sisältöä tuottavat generatiiviset mallit. Tärkeää onkin lähteä liikkeelle viisaasti ja tarvelähtöisesti. Me Netumilla voimme olla tässä apuna monin tavoin, muun muassa kartoittaen tekoälyn edellytyksenä olevan datan laatua ja hyödyntämismahdollisuuksia.

Kuntakentällä yhtenä kasvavana huolenaiheena on myös kyberturvallisuuden varmistaminen. Kyberuhkien lisääntyminen, sääntelyn laajentuminen ja toimintaympäristön monimutkaistuminen luovat uusia haasteita tietoturvan ja tietosuojan näkökulmasta. Kaikkien organisaatioiden on pyrittävä vastaamaan näihin haasteisiin tehokkaasti. Netumin kehittämä Tietosuoja-bootcamp on esimerkiksi oivallinen tapa tarkistaa organisaationne kyberturvan kypsyystaso ja jalkauttaa tietosuoja-asiat organisaatioon räätälöidysti ja kädestä pitäen.

Keskusteluissa nousi esiin myös se, miten voimakkaasti digitalisoituvassa toimintaympäristössä kunnat törmäävät uusien haasteiden ja mahdollisuuksien äärellä osaamisvajeeseen. Nopeissa muutoksissa voi olla haastavaa pysyä mukana, kun oman toimintakentän realiteetit vaikeuttavat nopeaa reagointia. Tähän ulkopuolisen toimijan ajantasainen asiantuntemus voi tuoda merkittävää hyötyä.

Asiantuntijoiden avulla uusia näkökulmia ja parhaita käytäntöjä

Lopulta hyvin monet tarpeet ja palvelut linkittyvät keskenään limittäin ja lomittain niin, että kokonaisuus saattaa helposti hämärtyä. Katse kannattaa kuitenkin pitää horisontissa ja hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla tehokkaasti kumppaneitten osaamista ja apukäsiä. Omin voimin tekemisen kuorma saattaa kasvaa liian suureksi tai on vaikea tietää, miten ja mistä lähteä tehokkaasti liikkeelle. Ulkopuolinen toimija tuo kokonaisuuteen apukäsien lisäksi aina myös eri näkökulmia ja parhaita käytäntöjä.

Älä siis jää pohdiskelemaan lähtökuoppiin, vaan ota yhteyttä, niin mietitään juuri teille sopivat ratkaisuvaihtoehdot! Ja jos et ole vielä kuullut Nettipisteestä ja miten se linkittyy TE-uudistukseen, keskustelemme tästäkin aiheesta mielellämme lisää!

Kuntamarkkinoilla oli mukavaa! Kiitos kaikille uusille ja vanhoille tutuille, joiden kanssa ehdimme jutella ja verkostoitua. Jos emme ehtineet vaihtaa ajatuksia tapahtumassa, niin verkostoidutaanhan näin jälkikäteen!

 

Eija Mattsson
eija.mattsson@netum.fi

 

 

 

Karoliina Kanerva
karoliina.kanerva@netum.fi

 

Haluatko lisätietoja? Ota meihin yhteyttä.